Een vrouw die stiekem twee banen had, is na een dienstverband van 33 jaar terecht op staande voet ontslagen door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij kan fluiten naar de door haar geëiste ontslagvergoeding van ruim 32.000 euro.

Dat blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Den Haag.

De vrouw werkte sinds 1990 voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, in haar laatste functie voor 28 uur per week als management-ondersteuner bij de hoofddirectie postennet. Begin 2022 ging zij na een periode van ziekte weer aan de slag.

Tweede baan
Begin december 2023 meldde de vrouw zich volledig arbeidsongeschikt. Twee maanden later kwam haar werkgever erachter dat de vrouw ook werkte voor een kennisorganisatie in Brussel. Toen het hoofd personeelszaken die organisatie belde, nam de vrouw er de telefoon op.

Vervolgens werd de werkneemster op het matje geroepen, om tekst en uitleg te geven. Tijdens dat gesprek erkende de vrouw een tweede baan bij de kennisorganisatie te onderhouden, maar loog zij over de omvang en de duur ervan. Volgens haar zou zij er '8 uurtjes' per week werken, sinds afgelopen zomer. In werkelijkheid bleek zij er al bijna vier jaar te werken, en 32 uur per week.

Ontslag op staande voet
Dat was voor het ministerie reden om de vrouw op staande voet te ontslaan. Dat betekent dat de werkneemster geen ontslagvergoeding kreeg en geen aanspraak kon maken op een ww-uitkering.

De vrouw liet het er echter niet bij zitten en stapte naar de rechter. Daar eiste zij in de eerste plaats haar baan terug en betaling van achterstallig loon, of anders een transitievergoeding van 32.500 euro.

Schuldsanering
De vrouw ontkende niet dat zij stiekem een tweede baan had gehad, maar vond het ontslag op staande voet daarvoor een te strenge straf. De vrouw wijst daarbij op haar 'lange en onberispelijke staat van dienst' en op de ernstige persoonlijke gevolgen van het ontslag. Daardoor zou zij namelijk ook uit een schuldsaneringsregeling zijn gegooid.

Uit de vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Haagse kantonrechter het niet met haar eens is. Volgens de rechter had de vrouw moeten weten dat het ministerie niet akkoord zou zijn met een tweede baan voor 32 uur per werk. Dat zij zich bovendien twee maanden had ziekgemeld bij het ministerie, terwijl zij wel was blijven werken voor haar andere werkgever, wordt haar door de rechter ook aangerekend.

"De vrouw heeft ervoor gekozen om haar tweede baan niet aan haar werkgever te melden en heeft zelfs tijdens haar ziekteverlof bij het Ministerie voor Netherlands House of Education and Research gewerkt, zonder hierover ook maar iets te zeggen tegen het Ministerie of tegen de bedrijfsarts", aldus de uitspraak.

Ernstig verwijtbaar
De kantonrechter vindt daarom dat de vrouw terecht is ontslagen, en dat zij wegens 'ernstig verwijtbaar handelen' ondanks haar lange staat van dienst, ook geen recht heeft op een transitievergoeding. Dat de werkneemster als gevolg van het ontslag uit een schuldsanering is gezet, vindt de rechter 'een vervelend gevolg’ maar evenmin een reden om een streep door het ontslag te zetten.

Daarbij wijst de kantonrechter erop dat de vrouw de inkomsten uit haar tweede baan niet opgaf bij de schuldsanering. "Met andere woorden, zij is ook ten opzichte van de schuldeisers met wie in het kader van de schuldsanering een regeling is getroffen niet eerlijk geweest over haar tweede dienstbetrekking."

Het salaris over de twee maanden die de werkneemster zich had ziekgemeld, hoeft zij van de rechter niet terug te betalen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de advocaat van de vrouw konden vandaag nog geen commentaar geven op de uitspraak.