Volwassenen met dezelfde naam lijken op elkaar. Dat blijkt uit onderzoek. Onderzoekers durven zelfs te stellen dat ons gezicht zich in de loop van de tijd aanpast aan onze voornaam.

Zeg eens eerlijk: is het je ooit overkomen, dat iemand zichzelf voorstelde en je dacht ‘ja, zij lijkt echt op een Stefanie’. Dat zou zomaar eens kunnen kloppen. Uit een analyse van onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit en de Reichmann Universiteit in Jeruzalem blijkt dat onze gezichten zich in de loop van de tijd aanpassen aan de stereotypen die verband houden met onze voornamen. Dit betekent dat volwassenen met dezelfde voornaam er ook hetzelfde uitzien.

De onderzoekers lieten 120 volwassenen en 76 kinderen foto’s zien van een volwassene en lieten hen kiezen uit vier mogelijke voornamen. ,,De resultaten toonden aan dat zowel volwassenen als kinderen volwassen gezichten correct toekenden aan de overeenkomstige namen, ruim boven het kansniveau”, aldus de onderzoekers in hun publicatie.

De deelnemers aan het onderzoek konden namen aan volwassenen linken, maar niet aan kinderen. Toen de proefpersonen werd gevraagd of ze de kinderen een naam mochten geven, faalden ze. Zelfs de gezichten van kinderen die door een AI verouderd waren, voldeden niet aan de verwachtingen van de respondenten.

Om de resultaten van het onderzoek te versterken, voerden de onderzoekers verdere experimenten uit en gebruikten ze kunstmatige intelligentie. Ze beoordeelden gezichten van volwassenen met dezelfde voornaam en ontdekten dat ze op elkaar lijken. Bij kinderen is de gelijkenis nog niet te zien. Dit ondersteunt hun theorie dat het gezicht zich in de loop van ons leven aanpast aan onze naam als gevolg van sociale factoren. De voornaam speelt dus een grote rol in de sociale ontwikkeling.