Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een 47-jarige anesthesioloog per direct ontslagen. Deze arts, die al eerder geschorst was wegens alcoholmisbruik, betrad zonder toestemming patiëntenkamers en deed zich voor als de behandelende arts, aldus het Dagblad van het Noorden. De arts bleef jarenlang actief in de patiëntenzorg, ondanks meldingen van collega’s over zijn drankprobleem.
Volgens DVHN ontving het ziekenhuis al langer meldingen over het alcoholgebruik van de arts, maar kon het weinig doen door wettelijke beperkingen.

De problemen werden openbaar toen de arts in oktober 2023 werd geschorst na meldingen van alcoholmisbruik. In november 2023 veroordeeld voor rijden onder invloed, waarbij hij zes keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Dit incident bevestigde de vermoedens van alcoholmisbruik bij het ziekenhuis. Toch probeerde de man, ondanks zijn schorsing, om opnieuw toegang te krijgen tot operatie- en patiëntenkamers.

Desondanks betrad hij in juni 2024 meermaals onbevoegd patiëntenkamers in het ziekenhuis, gehuld in een witte doktersjas, en deed hij zich voor als behandelend arts. Hierbij gaf hij onder meer een terminale patiënt onjuist advies over behandelopties. Dit leidde uiteindelijk tot zijn definitieve ontslag.

Het UMCG heeft melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en alle betrokken patiënten op de hoogte gebracht.