Miss Mexico ziet zich genoodzaakt om de jurk aan te passen die ze zou dragen tijdens de Miss Universe-verkiezing. Niet omdat het te kort of te bloot is, wel omdat het te gewelddadig is.
De jurk toont taferelen van de Rooms-katholieke opstanden in het Mexico in de jaren ’20. Een riem van kogels maakt de lange jurk af. Maar de Mexicanen zelf kunnen er niet mee lachen en noemen de jurk ‘smakeloos’ en ‘ongepast’. Vooral het feit dat het geweld verheerlijkt werd, schoot critici in het verkeerde keelgat.
“Dit is ongepast voor een land dat geteisterd wordt door drugsbendeoorlogen en een golf van moorden”, vonden ze. Ook het moment is bijzonder slecht gekozen: de politieke rol van de katholieke kerk ligt in Mexico zwaar onder vuur wegens het gelobby rond de abortuswetgeving.
De ontwerpers van de jurk zijn het daar niet mee eens. “Onze jurk moet Mexico vertegenwoordigen en moet iets vertellen over het land en haar geschiedenis. Het moet de aandacht trekken. Bovendien, we zijn allemaal afstammelingen van de slachtoffers. Of we het willen of niet, het is deel van wie we zijn.”
De opstanden, beter bekend als de Cristero-oorlog (1926-1929), werden gestart door de katholieke rebellen tegen de seculiere Mexicaanse regering die anti-klerikale wetten wilde doorduwen. Tienduizenden burgers werden gedood.
Mexico is gastland voor de prestigieuze Miss-verkiezing. De jurk wordt nu aangepast en zal uiteindelijk zonder de afbeeldingen te zien zijn.