Ze dachten in Glane gemeente Losser te zijn. Maar het bleek Glanerbrug gemeente Enschede te zijn. En dáár is het plaatsen van reclameborden een hachelijke zaak, want verboden. Don Events, organisator van veel vlooienmarkten op vliegveld Twente kreeg daarvoor een rekening. Zesduizend euro boete voor elk van de beide vennoten van het bedrijf. Een van de vennoten stapte vandaag naar de Raad van State om de boete op zijn minst te laten matigen en het liefst te laten vernietigen.
De gemeentewoordvoerster wilde daar niets van weten. Don Events heeft een geschiedenis met overtredingen die ongeveer 10 jaar geleden begon, vertelde ze. Eerst was er een overtreding met borden waarvoor een waarschuwing werd gegeven. Later volgde eenzelfde overtreding waarbij gedreigd werd met een dwangsom. Uiteindelijk kwam de dwangsom er en toch ging het weer mis. De dwangsom werd omgezet in een boete na het 'foutje' in Glanerbrug. "Het is telkens een foutje", aldus de woordvoerster.
"Het personeel is uitdrukkelijk geïnstrueerd om geen borden te plaatsen in de gemeente Enschede", verklaarde de advocaat van het bedrijf. "Ze veronderstelden in Glane te zijn. Glane en Glanerbrug grenzen aan elkaar."
De advocaat maakt een vergelijking met het Toeslagenschandaal waar ook een klein foutje tot zware straffen leidde die nu weer worden teruggedraaid. Hij vindt dat voor Don Events ook een uitzondering moet worden gemaakt. Want de boetes voor dit bedrijf staan niet in verhouding tot de overtreding. "De overtreding heeft niet opzettelijk plaatsgevonden." En de boetes kunnen gehalveerd worden, vindt hij, omdat er maar één 'overtreder' is: Don Event en niet de twee vennoten die elk het volle pond kregen.
"Buitengewoon zuur", reageerde de raadsvoorzitter. Maar ze wekte de indruk er weinig aan te kunnen doen. Misschien kan de gemeente nog overwegen om het bedrijf verantwoordelijk te stellen en niet de vennoten, suggereerde ze. Dat kan het bedrijf financieel flink helpen. Maar de gemeentewoordvoerster gaf geen krimp. De boete is nog niet geïnd.
De Raad doet binnen zes weken uitspraak.