Malafide webshops kunnen moeiteloos gebruik maken van iDEAL. Zelfs ondernemers die op de zwarte lijst van de politie staan blijven welkom bij de online betaalmethode, blijkt uit onderzoek van BNR.

De landelijke politie houdt online een zwarte lijst bij van zo'n driehonderd onbetrouwbare webshops. Het idee is consumenten te waarschuwen. Maar waar van de consument waakzaamheid wordt verwacht, wordt er bij iDEAL, verreweg de populairste online betaalmethode van Nederland, weinig tot niks gedaan tegen deze bekende oplichters.

BNR onderzocht een steekproef van deze webshops en wist in zeven gevallen te achterhalen welke persoon of welk bedrijf er achter de nepshops schuilging. Al deze oplichters hadden een webshop live staan waarop met iDEAL kon worden afgerekend. Vaak via een nieuw webadres, soms via het adres dat al maanden op de zwarte lijst stond.

Moeiteloos aanmelden bij iDEAL
'Het is een fluitje van een cent om je als webwinkel bij iDEAL aan te melden. Dat geldt ook voor nepwinkels', zegt Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond. De bond waarschuwde vorig jaar al voor misbruik van iDEAL door frauduleuze webshops. Webwinkels kunnen op de zwarte lijst van de politie terechtkomen als er melding van oplichting is gedaan, contactinformatie ontbreekt, bedrijfsgegevens onbetrouwbaar zijn of er valse recensies worden gebruikt.

Door domein-, handelsregister- en bankgegevens te koppelen, wist BNR te achterhalen wie er achter deze winkels zitten en welke webshops zij nog meer beheren. Currence, het bedrijf achter iDEAL, zegt in een reactie niet verantwoordelijk te zijn voor de bestrijding van fraude op hun platform. Het bedrijf wijst naar zijn betaalpartners, die iDEAL als betaalmethode aanbieden aan webshops.

In het onderzoek van BNR kwam Stripe het vaakst naar voren als betrokken betaalpartner bij frauduleuze transacties. Op vragen van de redactie heeft Stripe echter niet gereageerd.

Volgens de Landelijke Politie worden betaalgegevens en rekeningnummers van oplichters vaak gedeeld met partners in de strijd tegen fraude. De politie meldt dat iDEAL via aangesloten banken wel maatregelen kan nemen om oplichters te blokkeren. Privacywetgeving vormt wellicht een obstakel om effectiever op te treden, aldus een woordvoerder.

Voor fraudeurs is iDEAL een aantrekkelijke betaalmethode. Dat heeft te maken met het betrouwbare imago. Ook lopen oplichters bij iDEAL minder risico op terugvorderingen, zegt Spierenburg. 'Het is als koper niet mogelijk om via iDEAL een betaling te betwisten in geval van fraude. Waar je bij PayPal een betaling terug kan draaien, ben je bij iDEAL je geld kwijt.'