Een docent boekhouden van een katholieke universiteit in de Verenigde Staten is ontslagen omdat hij twee dagen na de schietpartij op de Technische Universiteit van Virginia studenten met een stift heeft bedreigd onder het uitroepen van pang.
Amerikaanse media hebben dit maandag gemeld. De leerkracht, de 37-jarige Nicholas Winset, zegt met zijn gedrag in het kader van een discussie over vuurwapenbezit gehoor te hebben gegeven aan een oproep de schietpartij in Virginia tijdens de les aan de orde te stellen.
De 'discussie' omvatte een demonstratie waarin Winset deed alsof hij enkele studenten neerschoot. Vervolgens deed een student alsof hij op Winset schoot, om aan te tonen dat de schutter te stoppen was geweest als een van zijn potentiële slachtoffers een vuurwapen had gehad.
Winset, die aan het Emmanuel College in Boston doceerde, vertelde de krant Boston Herald dat hij van mening is dat de klas "een plaats voor academisch onderzoek" behoort te zijn. Hij had zijn optreden als zodanig tegenover zijn superieuren verdedigd, maar ontving vorige week vrijdag niettemin een ontslagbrief op zijn deurmat. Winset stelt dat de onderwijsinstelling met zijn ontslag het vrije woord en mogelijk het publieke debat over het recht op het dragen van wapens schaadt.
Hij plaatste een achttien minuten durende video op YouTube waarin hij zijn optreden verdedigt. Het Emmanuel College zegt dat de instelling duidelijke regels heeft over het gedrag in de klas en op de campus, en "het gebruik van discriminerende of obscene taal op geen enkele wijze steunt". Een van Winsets studenten, de 19-jarige Junny Lee, vertelde de krant The Boston Globe dat de meeste studenten niet leken te vinden dat Winset met zijn optreden te ver ging.