Een 61-jarige man heeft bijna drie jaar lang een vrouw voor straf opgesloten. Hij staat nu voor de rechter.
De vrouw werd bij toeval gevonden toen de politie een inval deed in een hennepkwekerij in een Rotterdamse garage. Bij de Rotterdamse rechtbank bleek dat de man niet inziet wat hij fout heeft gedaan. "Samira verdiende dit", zei hij tegen de rechter.
Het Openbaar Ministerie is het daar in ieder geval niet mee eens. "Vreselijk, hoe de vrouw opgesloten zat in een klein stinkhok. Je moet wel gek zijn of een stoornis hebben om zoiets te doen", zei de officier van justitie. Maar deskundigen hebben geen steken los kunnen vinden aan de verdachte, het OM eist 12 jaar cel.
De 61-jarige Rotterdammer wordt door bekenden omschreven als een nette, voorkomende man. Hij houdt vol dat de vrouw niet tegen haar wil werd vasthouden, en dat hij ook niet tegen haar wil in seks met haar had gehad. Hij zou haar alle gelegenheid hebben geboden om te vertrekken.
Volgens het OM was het niet gek dat ze toch binnen bleef. "Ze moest overleven en gaf zich over om de schade voor zichzelf zoveel mogelijk te beperken." De opsluiting zou zijn begonnen toen de man haar bij een ruzie in 2003 met een hard voorwerp op het hoofd zou hebben geslagen.
Hij sloot haar daarna op in een donker hok in de garage, waar ze eerst een jaar lang vastgebonden aan handen en voeten moest zitten. Na enige tijd gaf hij haar wat meer vrijheid; ze mocht de hennepplanten verzorgen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.