Een arme dakloze Amerikaan heeft een bank overvallen om in de gevangenis te geraken en zo een vaste verblijfplaats te hebben. Om zich geweldloos te laten pakken, wendde de 60-jarige Larry Lawson na de overval in Troy (Michigan) een flauwte voor. Nu werd de man, die van de openbare aanklager zelf de bijnaam 'hoffelijke bandiet' kreeg, tot een ongewoon milde straf van een jaar cel veroordeeld. En de aanklager zelf beloofde hem aan een nieuwe job en een dak boven zijn hoofd te helpen, aldus de Amerikaanse media.


Omdat Lawson al negen maanden in voorhechtenis heeft doorgebracht, staat hij binnenkort weer op vrije voeten, meer bepaald op moederdag, op 13 mei, tot grote vreugde van zijn 87-jarige moeder. Volgens de kranten heeft Lawson in een autofabriek in Detroit gewerkt en werd hij - samen met vele andere werknemers - ontslagen. Daarna belandde hij op straat.

"Alles wat hij bezat, was 15 dollar", zo werd de dader omschreven door de van medelijden vervulde openbare aanklager David Gorcyca, die met de verdediging en het gerecht de milde straf bepleitte. Daarna was Lawson zo vertwijfeld, dat hij de bank overviel en enkele duizenden dollar in zijn zak stak en zich dan met gesloten ogen op de grond neerlegde.


"Deze man hoort niet in de gevangenis", zei Gorcyca en voegde er met het oog op de massale ontslagen in de autoindustrie in Michigan aan toe: "Hij is een slachtoffer van het verschrikkelijk economisch klimaat in deze staat".