De verwisseling van een zuurstofbuisje met een buisje met narcosevloeistof heeft in een ziekenhuis in het zuiden van ItaliŽ de dood van een 73-jarige vrouw veroorzaakt en onderzocht wordt of de dood van zeven andere patiŽnten dezelfde oorzaak had. Dat heeft het ziekenhuis zaterdag bekendgemaakt.
De sterfgevallen hebben zich voorgedaan op de afdeling intensive care voor hartpatiŽnten van het Castellanetaziekenhuis in Taranto, die op 20 april in gebruik is genomen. Op de afdeling zijn tot nu toe 21 mensen behandeld, van wie er acht zijn overleden.
De geneesheer-directeur van het ziekenhuis, Cosimo Turi, zei zaterdag voor de Italiaanse televisie dat de enige plausibele verklaring voor de dood van de 73-jarige vrouw lijkt te zijn dat de twee buisjes zijn verwisseld. De vrouw werd vrijdag opgenomen met een betrekkelijk onschuldige hartritmestoornis. Nadat ze zuurstof toegediend had gekregen begon ze in plaats van beter, juist slechter te ademen en overleed ze, aldus de ziekenhuisdirecteur. Of de andere patiŽnten op dezelfde manier zijn overleden is volgens hem nog niet te zeggen, maar het hoofd van de hartafdeling zei dat dit waarschijnlijk niet het geval is. Volgens hem hadden de andere overleden patiŽnten veel ernstiger hartproblemen dan de 73-jarige vrouw.
Het hoofd van de gezondheidsdienst van Taranto, Marco Urago, zei dat de fout is gemaakt toen de afdeling werd ingericht. De buisjes zijn toen volgens hem verkeerd aangesloten. Het openbaar ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. "We moeten vaststellen wie de apparatuur heeft getest en wie de apparatuur heeft gebruikt en vervolgens of er sprake is geweest van nalatigheid, onvoorzichtigheid of onervarenheid", aldus officier van justitie Mario Barruffa.