Passagiers die met vliegmaatschappij KLM reizen en meer beenruimte willen hebben moeten vanaf vandaag extra betalen voor een stoel bij de nooduitgang.
Een zitplaats bij de nooduitgang in de economy class wordt vijftig euro duurder. Dat heeft KLM-woordvoerder Hugo Baas vandaag laten weten.
Ook andere stoelen met extra beenruimte gaan meer kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een zitplaats tegenover een tussenschot. ‘Het aantal beschikbare stoelen varieert per vliegtuigtype,’ verklaart Baas.
De vliegmaatschappij voert tot dit najaar een proef uit met de stoelen met extra beenruimte. De proef heeft eerst plaats op vluchten van Singapore, Manilla en Curaçao. Als blijkt dat reizigers bereid zijn meer te betalen, wil KLM de meerprijs ook op andere vluchten invoeren.
Reizigers betalen per traject vijftig euro extra. Bij het inchecken via internet kunnen passagiers zien hoeveel stoelen met meer beenruimte nog beschikbaar zijn. In een Boeing 777 worden stoelen op rij tien, dertig en 31 duurder.
'Op deze manier worden de kansen gelijk verdeeld,' zegt Baas. 'Klanten kunnen nu bewust kiezen waar ze willen zitten, terwijl dat vroeger willekeurig voor hen werd bepaald.' Lange passagiers kunnen volgens Baas ook voor stoelen aan het gangpad kiezen.
Passagiers met een Flying Blue Platinum of Gold Elite-kaart, die vaak en vooral business class vliegen, mogen kosteloos gebruik maken van de duurdere stoelen.
De KLM keek het idee voor de proef af van buitenlandse vliegmaatschappijen. 'We moeten nog kijken hoeveel belangstelling ervoor is, maar in het buitenland - en dan vooral in de Verenigde Staten - is deze actie zeer succesvol.'
Vorige week heeft de luchtvaartmaatschappij de brandstoftoeslagen verhoogd. Voor vluchten binnen Europa rekent KLM 23 euro per traject. Voor intercontinentale vluchten betalen reizigers zestig euro per traject.
Wie extra bagage wil meenemen kan dit vanaf het najaar tegen betaling doen.