Boswachters in West-India gebruiken mobiele telefoons met loeiende koeien, mekkerende geiten en kraaiende hanen als ringtone om luipaarden te lokken. Het gaat om luipaarden die zijn afgedwaald en rond dorpen zwerven.
Volgens de boswachters komen de luipaarden naar dorpen toe op zoek naar eten en vallen daarbij soms mensen aan. Daarom proberen de boswachters de beesten te vangen.
Dat gebeurde eerst met een lokgeit die werd vastgebonden aan een boom, maar nu blijken ringtones met dierengeluiden ook heel goed te werken. ‘De diergeluiden zijn effectieve middelen om luipaarden in de val te lokken,’ zei boswachter D. Vasani van de provincie Gujarat tegen persbureau Reuters. ‘De truc werkt.’
Volgens Vasani hebben de boswachters geluiden van meer dan tien verschillende diergeluiden op hun mobieltjes gedownload. De telefoons worden aan een speaker achter een kooi vastgemaakt en vervolgens worden de beltonen twee uur onafgebroken afgespeeld tot de luipaard de kooi inloopt, op zoek naar een lekker hapje.
Sinds deze methode een maand geleden werd geïntroduceerd, zijn er al vijf luipaarden op deze manier gevangen. Ook dierenbeschermers zijn blij met de ringtonen omdat de beesten bij de oude vangmethodes vaak gewond raakten. De gevangen dieren zijn weer vrijgelaten in het bos.