Dinsdagmorgen hebben 16 agenten van het politieteam Tilburg West in de wijk het Zand op initiatief van de wijkagenten een voetjesactie gehouden. De dienders legden op onveilige en inbraakgevoelige plaatsen papieren voetsporen met daarop de tekst Dit had het schoenspoor van een inbreker kunnen zijn. Tijdens de actie bleek dat opvallend veel poorten en schuren niet waren afgesloten . Ook enkele achterdeuren van woningen waren vrij toegankelijk. Diverse duurdere fietsen, maar ook gereedschap en zelfs een televisie konden zo vanaf de binnenplaats of vanuit de schuur worden meegenomen.
De actie werd in Het Zand gehouden omdat in deze wijk in 2006 maar liefst 177 keer werd ingebroken. In samenwerking met de Gemeente zijn de afgelopen maanden diverse initiatieven genomen om het aantal inbraken terug te dringen. Zo surveilleerde de politie extra in de wijk en werden roadblockacties gehouden. Ook startte de politie het project Tegenhouden waarbij potentiële inbrekers extra in de gaten gehouden worden. De gemeente bekostigde de inzet van een particulier beveiligingsbedrijf die twee weken lang in de wijk surveilleerde. Ook stelt de gemeente 100 euro beschikbaar voor bewoners die besluiten hun woning te gaan beveiligen volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Tevens werd informatie- en voorlichtingsmateriaal om woninginbraken te voorkomen uitgereikt.
De combinatie van maatregelen heeft kennelijk een positief effect gehad op de inbraakcijfers in deze wijk. Zo staat de teller in de periode januari t.m. mei 2007 op 40 en werd in de maand mei het laagste aantal inbraken, namelijk slechts 2, van de afgelopen 3½ jaar bereikt.