NEW DEHLI - Een moslimkoppel uit India moet scheiden van de plaatselijke geestelijken, nadat de man in zijn slaap van zijn vrouw scheidde. Sohela Ansari vertelde haar vrienden dat haar man Aftab tijdens het dromen driemaal het woord talaq (scheiding) prevelde.

Toen de geestelijke leiders dit hoorden, verplichtten ze Aftab van zijn vrouw te scheidden. Een Islamitische man mag eender welk moment van zijn vrouw scheiden door het woord talaq uit te spreken. Hij mag hierna ook de vrouw terugnemen. De derde keer dat hij van zijn vrouw scheidt, is echter definitief.

Volgens de leiders mogen de man en vrouw hertrouwen, maar dan moeten ze minstens 100 dagen wachten. Sohela zou eerst ook met een andere man moeten trouwen en scheidden voor ze kan hertrouwen. Het koppel, dat elf kinderen heeft, weigert het bevel echter op te volgen, en is doorverwezen naar de rechtbank.

Dit is een totaal overbodige controversie, en de plaatselijke leiders hebben geen enkel besef van de Islamitische wetten, zegt Zafarul-Islam Khan, journalist bij de een Indische krant. In de wet staat duidelijk dat wanneer een persoon gedrogeerd is of niet bij bewustzijn is, de actie geen effect heeft. Aangezien Aftab de woorden in zijn slaap prevelde, geldt de wet dus niet.