De Amerikaanse president George Bush heeft maandag de straf van Lewis Libby omgezet, zodat de voormalige Witte-Huismedewerker zijn gevangenisstraf van 2,5 jaar wegens het laten uitlekken van de identiteit van CIA-agente Valerie Plame niet hoeft te ondergaan.
Bush zei de gevangenisstraf voor Libby 'buitensporig' te vinden. Volgens Bush is de reputatie van de vroegere stafchef van vice-president Dick Cheney voorgoed beschadigd en hebben ook zijn vrouw en jonge kinderen onder de zaak geleden. Libby's geldstraf van 250.000 dollar en proeftijd van twee jaar liet Bush wel intact.
Libby verloor eerder maandag het beroep dat hij had aangetekend tegen de afwijzing van zijn verzoek om zijn straf uit te stellen. Dat zette Bush, die eerdere oproepen van vrienden van Libby om hem gratie te verlenen tot nog toe negeerde, voor het blok.
Libby werd in maart schuldig bevonden aan meineed, belemmering van de rechtsgang en liegen tegen de federale recherchedienst FBI in verband met het lekken van de CIA-activiteiten van Plame in 2003. De zaak heeft veel te maken met het Irak-beleid van de regering van Bush. Plame, die haar carrière bij de CIA moest opgeven, is getrouwd met de voormalige Amerikaanse ambassadeur Joseph Wilson, een uitgesproken tegenstander van Bush' Irak-beleid. Volgens Wilson heeft de regering-Bush in de aanloop naar de inval in Irak met bewijzen gesjoemeld. Het lekken van Plame's identiteit zou een wraakactie zijn van de Amerikaanse regering.