De voedselprijzen zullen de komende jaren langdurig en significant stijgen als gevolg van de sterk toegenomen vraag vanuit China en India en de productie van biobrandstof. Dat heeft de topman van Nestle, het grootste levensmiddelenconcern ter wereld, gezegd.
In een interview met de Britse zakenkrant Financial Times van vrijdag bevestigt Peter Brabeck de conclusies van een deze week verschenen rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat de vraag naar biobrandstof de voedselprijzen op zal jagen.
Landbouwproducten duurder door biobrandstof .
Volgens Brabeck speelt echter de bevolkingsgroei en de toegenomen vraag vanuit 'de fenomenen' China en India eveneens een zeer belangrijke rol in het opstuwen van de prijzen. De Nestlé-topman zei dat de gestegen vraag een 'langdurig effect' zal hebben op het prijsniveau.
De stijgingen zijn al dit jaar zichtbaar geworden, aldus Brabeck. De prijs van mais is dit jaar met 60 procent omhoog geschoten en tarwe is 50 procent duurder geworden. Ook suiker, melk en cacao zijn in prijs gestegen.
De OESO meldde woensdag in een rapport dat granen, oliezaden en suiker in toenemende maten zullen worden gebruikt voor de productie van biobrandstoffen, zoals ethanol en biodiesel. De organisatie voorziet mede hierdoor de komende tien jaar een gemiddelde prijsstijging van 20 tot 50 procent ten opzichte van het afgelopen decennium.