Hunebedbouwers waren vijfduizend jaar geleden al in staat om succesvolle hoofd-operaties uit te voeren. Zij boorden gaten in schedels en de wonden bleken naderhand goed genezen te zijn. Het vermoeden bestaat dat de ingreep zware hoofdpijn moest verlichten of ziektes in de hersenen moest genezen, hoewel de wetenschap ook rekening houdt met symbolische dan wel rituele aspecten. Dit blijkt uit Zweeds onderzoek, dat ook van toepassing is op de Drentse situatie. In de talloze hunebedden die Zweden rijk is, heerst een klimaat dat een conserverende werking heeft op menselijke resten. Daarom hebben Zweedse geleerden nu de beschikking over een grote hoeveelheid botmateriaal. In Drenthe zijn afgezien van enkele verbrande stukjes bot, nooit skelet-delen in de hunebedden gevonden.
Dit hele verhaal is al minstens 25 jaar bekend. Als kind vond ik het fascinerend, er bestaan prachtige foto's van schedels waar meerdere gaten uit het bot geslepen zijn.
Er zal wel weer een tentoonstelling publiciteit nodig hebben.
En journalisten hebben natuurlijk geen langlopend geheugen als de komkommers je neus en oren uitkomen.
Ik kan me best voorstellen dat ze gaatjes boorden.. maar de kennis over de dura en de arachnoidae zullen ze wel niet hebben gehad.. alhoewel.. je weet maar ooit..
Mijn schedel zit helemaal vol met gaatjes om zo beter contact te hebben met hogere sferen . Maar je ziet er gelukkig niets van, want ik heb altijd mijn petje op .
Dit leerde ik 7 jaar geleden al van m'n geschiedenisleraar.
Opzich wel logisch wat ze destijds dachten...
Het vermoeden dat de druk in het hoofd te groot was wat de hoofdpijn veroorzaakte. Vervolgens er een gaatje in boren zodat de druk kon ontsnappen. Gelukkig weten we nu beter...