Veel laserprinters blijken een ernstige bedreiging voor de gezondheid te kunnen zijn. Sommige verspreiden zelfs net zoveel fijnstof als een roker inhaleert. Dit blijkt uit een Australisch onderzoek waarover woensdag wordt bericht in de Amerikaanse uitgave 'American Chemical Society's Environmental Science & Technology' (ES&T).
Voor het onderzoek is de uitstoot van fijnstof van 62 laserprinters onderzocht, waaronder modellen van bekende fabrikanten als Canon, HP en Ricoh. De printers zijn getest in een gesimuleerde kantooromgeving.
27 procent van de onderzochte printers stoot volgens de onderzoekers een hoog gehalte fijnstof uit, vermoedelijk afkomstig uit de toner. Een van deze modellen deed dit zelfs zo erg dat de uitstoot vergelijkbaar was met roken, aldus de onderzoekers.
Volgens onderzoeker Lidia Morawska is de uitstoot 'een flink gezondheidsrisico' omdat fijnstof zo fijn is dat het eenvoudig te inhaleren is. Het fijnstofniveau blijkt tijdens kantoortijd zelfs vijf keer hoger te worden door al het geprint.
In de volksmond worden de bijwerkingen van tonerstof ook wel de tonerziekte genoemd. In Nederland is de tonerziekte nog relatief onbekend. Eind 2005 heeft vakbond CNV een poging gedaan klachten over deze nieuwe beroepsziekte te verzamelen.