Door de verwisseling van kooldioxide en zuurstof is afgelopen vrijdag tijdens de operatie van een bejaarde vrouw in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) een vlam ontstaan in haar buikholte. Over de exacte verwondingen die de vrouw heeft opgelopen, kon het ziekenhuis niets zeggen. De patiënte is extra geobserveerd en mocht het ziekenhuis na het weekeinde verlaten. Volgens de woordvoerder is geen sprake van blijvend letsel. Het is onbekend of de vrouw een klacht heeft ingediend.
Bij de kijkoperatie werd de kooldioxide gebruikt om het lichaam te laten bollen zodat de organen vrijer komen te liggen. De kooldioxide slang werd per ongeluk aangesloten op de wandcontactdoos waar zuurstof uit komt. De vlam is vermoedelijk ontstaan door een vonkje van het elektronische systeem waarmee aders worden dichtgeschroeid, legde de ziekenhuiswoordvoerder uit.
"Het had absoluut niet mogen gebeuren", was de reactie van het ziekenhuis. Het azM heeft maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Het ongeluk is gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.