Automobilisten die hun autoradio hard aan hebben staan, kunnen vaak de sirene van een ambulance niet horen. Om deze gevaarlijke situaties te voorkomen, hebben studenten van de Universiteit Twente een zendertje ontwikkeld waarmee ambulances en andere hulpdiensten in kunnen breken op de radio van voertuigen die in hun buurt rijden.
De zender in de ambulance scant alle radiofrequenties die in de nabije omgeving in gebruik zijn. Deze frequenties kunnen worden omgeschakeld naar een alarmeringskanaal, dat een melding naar het radiodisplay van de automobilist doorstuurt. Het is ook mogelijk de radio uit te zetten zodat de sirene beter is te horen, meldt de universiteit.
De studenten maken voor deze nieuwe ontwikkeling gebruik van het zogeheten Radio Data System. Dit systeem is in vrijwel elke autoradio aanwezig voor verkeersinformatie en informatie over de radiozender. Voordat het zendertje daadwerkelijk kan worden gebruikt, is volgens de universiteit wel meer onderzoek nodig.
Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland noemt het een 'grappig initiatief', maar denkt niet dat dit de oplossing is van het probleem. "Een ambulance is al goed te zien en te horen. Veel weggebruikers hebben echter te weinig aandacht voor de omgeving. Hierdoor vertikken zij het vaak op een veilige en voorspelbare manier aan de kant te gaan", stelt de vereniging.