Erfurt, Duitsland - Een amateur historicus heeft het oudst bekende recept voor worst gevonden, een lijst van ingredienten voor Thuringse Bratwurst van bijna 600 jaar oud.
Volgens de richtlijnen uit 1432 mochten de worstmakers alleen het puurste, onbedorven rund en varkensvlees gebruiken voor hun worsten en er werd gedreigd met een boete van 24 pfennig (een dagloon in die tijd) als er inferieur vlees werd gebruikt, zei een woordvoerder van het Bratwurst museum. De dorpsmarkten in het middeleeuwse Duitsland kenden commissies die de kwaliteit van de aangeboden waren controleerden. Thuringse Bratwurst is een deel van het nationale erfgoed en een nog steeds veel gegeten snack bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Historicus Hubert Erzmann, 75 jaar oud, vond de met pen geschreven notities in een zwaar perkamenten geschrift eerder dit jaar tijdens onderzoek in de stadsarchieven van het oostelijke plaatsje Weimar, aldus Thomas Maeuer van het museum. De ontdekking toont aan dat al in de middeleeuwen gestreefd werd naar bescherming van het consument. Het recept wordt vanaf 1 november tentoongesteld in het Bratwurstmuseum in Erfurt, hoofdstad van Thuringen.