Een casino-eigenaar uit Macau heeft een recordbedrag van 230.000 euro geboden voor een reusachtige truffel, die gevonden is in de Italiaanse streek Toscane. De biljonair Stanley Ho deed het winnende bod op de ruim anderhalve kilo wegende truffel gedurende een veiling die simultaan in Florence, Londen en Macau plaatsvond. Het vorige recordbedrag voor een truffel lag rond de 150.000 euro. De ongewoon zware truffel werd gevonden door Cristiano Savini, zijn vader Luciano en de hond Rocco, niet ver van Pisa. Volgens de Savini's begon Rocco als een gek te snuiven toen hij de truffel in zijn zoeker kreeg. Het normale gewicht van witte truffels ligt rond de 50 gram, en ze worden vaak gebruikt om pastasauzen op smaak te brengen. De opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel.
Swone Lid WMRindex: 45 OTindex: 51 Wnplts: Zwijndrech
Quote iikkuuhhh: dit bericjt was er eerst ook al dus is volgens mij al best wel oud
nee hoor, want dat bericht ging volgens mij over een truffel die wit was ofzo, weet ik veel. daar was iets bijzonders mee, maar niet een grote truffel!
Truffels worden ook wel, de zwarte diamanten van de keuken genoemd.
Truffels stellen bijzondere eisen. Een mediterraan klimaat en watertoevoer in de zomer, meestal door onweersbuien, zijn eerste vereisten. Absoluut noodzakelijk voor de groei is de symbiose (= het verschijnsel dat twee ongelijksoortige organismen leven op of in elkaar tot wederzijds voordeel) met een boom. Truffels accepteren een paar soorten, maar geven de voorkeur aan eiken.
Als zakjeszwam ontwikkelen ze eerst sporen, waaruit het myceleum ontstaat. Het vlecht zich tussen de haarwortels van zijn bovenaardse partner, waar de mycorrhize zich ontwikkelt. Als de boom en paddestoel 8 - 12 jaar in symbiose geleefd hebben, komt de koningin van het paddestoelenrijk zich uiteindelijk melden. Ze wordt in april geboren, bleek en zo klein als een speldenknop. Pas in de zomer wordt ze rood. Alleen warme regen doet haar ontspruiten - reukloos. Vroegrijpe truffels beginnen vanaf half november te geuren, maar hun volle rijpheid, hun volle aroma en hun - op witte nerven na - bijna zwarte kern krijgen ze niet voor eind december. Daarna duurt het seizoen tot in maart.
Omdat ze eigenlijk niet te kweken zijn, zjn ze zo duur.
botte bijl dat ben ik dus helemaal met je eens. Jacobus Toet zei mij eens dat zijn caviaar niet te vreten was maar hij leeft er goed van. En bij hem aan de Dr Lelykade hebben wij nog al wat haringen ge-eten. Truffel vind ik persoonlijk maar muf smaken.