Von is Duits, en de Duitse nomenclatuur is anders dan de Nederlandse.
Van en de varianten daarop zijn in Nederland gewoon een tussenvoegsel, en willen alleen maar zeggen dat je voorouders uit een bepaalde stad kwamen. Een dubbele achternaam zegt meer, maar aangezien getrouwde vrouwen ook vaak een dubbele naam voeren - want dat staat zo chique
- wil dat ook niet echt veel zeggen. En dubbele voornamen zijn dan wel bekendgemaakt door het koningshuis, ze hebben onder brede lagen van de bevolking grif navolging gevonden. Wederom omdat het zo chique staat, want jan en jans modaal pochen graag mee, maar in adellijke kringen is het
not done je voor te laten staan op je afkomst.
Iedereen kan een familiewapen aanvragen. (Hou me ten goede: misschien is er de voorwaarde dat je er nog géen hebt.) De kosten zijn vergelijkbaar met het aanvragen van een octrooi.
In Nederland kunnen alleen leden van het koninklijk huis nog titels toebedeeld krijgen, m.a.w. er wordt in Nederland niemand meer in de adelstand verheven.
Persoonlijk vraag ik me af wat ze precies met 'titel' bedoelen. De 'aanspreektitels' jonkheer en jonkvrouwe, geven namelijk aan de de persoon in questie wel van adel is, maar geen titel draagt. Titels zijn aanduidingen zoals graaf en hertog (oude adel) of baron (nieuwe adel), en als ik het goedheb, in combinatie met de naam van waarván ze dan wel graaf of hertog zijn. (Ik weet het niet meer zeker, maar ik meen dat baronnen ambtsadel zijn, en geen landadel, dus voor hen geld dat laatste misschien niet.)
En wat betreft rijkdom: ik ken twee mensen in mijn vrienden en kennisenkring waarvan ik weet dat ze van adellijke komaf zijn, en ze hebben allebei net zo min geld als ik. De één is de vrouw van een plaatselijke middenstander en de ander draait plaatjes op Goth-feesten, als-ie niet gewoon aan hetbezorgen of installeren is.
Ten overvloede: namen als De Koning zeggen ook niet veel, want 'koning' werd vroeger veel breder gebruikt als nu. Zo hadden gilden een koning (we zouden nu voorzitter of president zeggen) en op bedevaarten kreeg degene die als eerste het einddoel zag ook de 'titel' koning.
En waarom zo`n man dat doet? Ach als je niet bereid bent je titel te verdedigen, ben je niet waard dat je`m hebt, nietwaar? Of ben ik nu in de war met boksen? En het hebben van een titel heeft nog steeds enige waarde, want hoewel het (in Nederland!) maatschappelijk niet veel meer voorstelt, bestaat er nog wel degelijk een adellijk 'circuit'. Daarnaast zijn er organisaties, zoals de Ridders van St. Jan, waar je zonder adellijke komaf niet inkomt. Invloed is namelijk niet afhankelijk van titel of geld alleen, maar vooral van connecties. (Al helpt geld in alle gevallen.)
Maar misschien had hij ook wel gewoon rechten gestudeerd en verveelde hij zich een beetje...