Chinese wetenschappers zetten politiehonden in die pandaberen moeten leren zichzelf te verdedigen wanneer ze worden vrijgelaten in het wild.

Eerder dit jaar werd de vijfjarige panda Xiang Xiang dood aangetroffen in de bossen van de westelijke Chinese provincie Sichuan. Hij was de eerste panda die - tien maanden eerder - werd uitgezet in de vrije natuur, na een jarenlange training.

Volgens de Chinese wetenschappers bleek hij niet in staat zichzelf te verdedigen tegen andere panda's omdat hij was opgegroeid in gevangenschap.

Bovendien zijn panda's zo'n zestien uur per dag bezig met eten en het verzamelen van voedsel, en slapen ze de overige acht uur. Dat maakt ze extra kwetsbaar voor aanvallen van roofdieren.

Chinese wetenschappers willen nu een groep van vier panda's laten samenleven met een speciaal getrainde politiehond, meldt persbureau Reuters. Die moet hen leren hoe ze zichzelf moeten verdedigen. Als ze het gedrag van de hond kopiëren hebben ze een veel grotere kans dat ze het wel in de vrije natuur redden, zo hopen de Chinezen.