JAPAN - De uitzending van een dieetrecept heeft minstens 158 mensen een voedselvergiftiging bezorgd. Dertig van hen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Japanse regering zijn ze allemaal aan de beterende hand.
Het liep mis nadat de grote Japanse zender Tokyo Broadcasting System een dieetrecept had uitgezonden dat blijkbaar enkele foutjes bevatte. Het recept combineert rijst met geroosterde witte kidneybonen, die met poeder bestrooid worden. Vrijwel onmiddellijk na de uitzending regende het klachten over mensen die het recept hadden uitgeprobeerd en die moesten overgeven en diarree kregen. De mensen hadden een voedselvergiftiging, veroorzaakt door het eiwit lecitin. Dit eiwit bevindt zich in bonen en maakt deze giftig, als ze niet goed opgewarmd worden.
De zender verontschuldigt zich bij iedereen die ziek is geworden en raadt de kijkers aan het recept niet meer uit te proberen. Witte kidneybonen blijven veilig en gezond voedsel, als ze op de juiste manier klaargemaakt worden. Als je niet weet hoe dat moet, raadpleeg dan enkele traditionele recepten.