De Pakistaanse telecommunicatieautoriteit PTA heeft de toegang tot videosite Youtube geblokkeerd. Volgens een woordvoerder is dit nodig omdat gebruikers anti-islamitische filmpjes op de site zetten. Welk materiaal er precies aanstootgevend is, wilde deze zegsman niet prijsgeven. Een andere woordvoerder, die anoniem wil blijven, wist echter aan Associated Press te melden dat de directe aanleiding een trailer is van de anti-islamfilm die het Nederlandse Kamerlid Geert Wilders binnenkort uit zal brengen. Ook zouden filmpjes waarin de Deense cartoons van de profeet Mohammed te zien zijn, reden zijn om de toegang tot populaire videosite te blokkeren. Wahaj us Siraj, voorzitter van de Pakistaanse vereniging van internetproviders, vindt de reden voor de blokkade in principe wel te begrijpen, maar snapt niet dat het hele Youtube-domein dan maar geblokkeerd moet worden, zo beklaagt hij zich tegenover BBC News. Volgens Siraj leidt het ertoe dat de circa zeventig Pakistaanse internetproviders overstelpt worden met telefoontjes van boze internetters.
De PTA roept internetters op om bij Youtube te klagen over aanstootgevend materiaal. Een Britse athe´st ondervond vorig jaar overigens dat de videosite hier niet ongevoelig voor is. Als Youtube het gewraakte materiaal heeft verwijderd, kan de blokkade weer worden opgeheven, aldus de PTA.
Pakistan is niet het eerste land dat de toegang tot de populaire site blokkeert. Vorige maand maakte Turkije de toegang tot Youtube onmogelijk, vanwege vermeende belediging van de grondlegger van de Turkse staat. Ook Thailand blokkeerde de site vorig jaar enige tijd nadat er kritische filmpjes over de Thaise koning waren gepost.