Wie een plekje heeft in de overvolle metro, staat dat niet af aan een bejaarde, een zwangere vrouw of zelfs iemand op krukken. Althans, zo gaat het vandaag de dag in de Japanse metro. Daarom is er nu een ‘manierenpolitie’ in het leven geroepen, die onbeschofte mensen aanspreekt op hun gedrag. - Door Sandy Stevens

Japanners stonden vroeger juist bekend om hun uitstekende manieren. Ze waren heel beleefd. Wáren, want volgens een bericht in de Britse krant The Times zijn Japanners hun beleefde manieren nu uit het oog verloren. Bijvoorbeeld in de metro. Niemand kijkt elkaar meer aan en niemand staat er zijn plek af aan een bejaarde, een zwangere vrouw of iemand op krukken. Jonge meisjes die zich opmaken in de metro, dat is inmiddels ook meer regel dan uitzondering, net zoals uitgebreid mobiele telefoongesprekken voeren. Niet iedereen is even blij met die veranderingen.

Om metroreizigers aan te spreken op hun gedrag, is er nu de Japanse 'manierenpolitie'. Hiervoor werden vooral zestigplussers geselecteerd, die maar een schijntje betaald krijgen. Zij dragen knalgroene uniformen en lopen door de metro's. Als het nodig is, tikken ze iemand op de schouder en vragen ze hem of haar om bijvoorbeeld netjes op te staan. Ze mogen geen boetes uitdelen of arrestaties verrichten, maar omdat ze in hun uniform zo opvallen denkt het metronetwerk dat de aanpak zeker succes zal hebben. Voor de zekerheid is er ook een jongere bodyguard bij. Niet iedereen vindt het trouwens een goed idee. Tegen The Times zei een 81-jarige man dat hij vindt dat mensen uit vrije wil hun zitplaats moeten afstaan, niet omdat ze dat verteld wordt.