Bruno, een bruine beer die twee jaar geleden door de bergen van Beieren doolde en heel Europa in de ban hield voor hij werd afgeschoten, is aan een tweede leven begonnen als museumstuk. Sinds woensdag toont het Museum van Mens en Natuur in MŁnchen de opgezette beer in een diorama als honingdief.

Bruno afbeelden terwijl hij een schaap openrijt leek wat te bloeddorstig, zei museumdirecteur Michael Apel. De jonge beer (2) deed zich echter wel degelijk tegoed aan schapen en konijnen en stal inderdaad ook honing uit bijenkorven voordat jagers hem met permissie van de overheid op een alpenweide doodschoten.

Bruno, zoals de beer door de Duitse pers werd gedoopt, maakte deel uit van een project om wilde beren uit te zetten in Noord-ItaliŽ. Hij dwaalde echter via Oostenrijk naar Duitsland, waar sinds 1835 geen beer in het wild was gezien. Vergeefse pogingen om hem te vangen werden in heel Europa gevolgd en leverden soms hilarische situaties op. Hij vertoonde zich meerdere malen aan het publiek en ging zelfs een keer liggen slapen voor het politiebureau van Kochel am See. Nadat hij een spoor van dode schapen had achtergelaten achtte de milieuminister van Beieren het niet langer verantwoord Bruno vrij rond te laten lopen en gaf hij toestemming hem af te schieten. Dierenbeschermers waren woest en de minister werd met de dood bedreigd.