God helpt die zichzelf helpt.
En geloof en bidden alleen is niet voldoende. De wìl moet er ook zijn. Dat kind is overleden omdat de ouders niet wìlden helpen. Iemand anders (God in dit geval) moest dat maar doen.
Quote Giovanni:
Jezus zegt anders dat voor wie gelooft niets onmogelijk is.
Precies, maar dan moet je dus wel van je luie ongeïnteresseerde achterwerk afkomen en iets gaan dóen! Alleen maar in een hoekje stil gaan zitten geloven bewerkstelligt erg weinig.
Quote GEvanGene:
Als dat zo is waarom hebben in het verleden dan zoveel mensen moeten lijden?
Eigen keuze. Niet van de mens, maar wel van de mensheid. Als nomadische jager-verzamelaar bleef zij allerhande parasieten uit de weg. Pas toen ze landbouw en veeteelt uitvond, ging het mis. Om land te kunnen bebouwen richtte ze zich een vaste woonplaats in, wat er - grof gesteld - op neer kwam dat ze in haar eigen vuil ging leven. Als veehouder liep ze allerlei nieuwe ziektes op: 70% van alle ziektes die de mensheid plagen zijn overgenomen van gedomesticeerde dieren! Griep is een goed voorbeeld: deze gevreesde ziekte heeft drie gastheren nodig: kippen, varkens en mensen, en dan ook nog eens in die volgorde. Hoe groot is de kans dat traject volledig af te leggen als alledrie vrij rond zouden lopen zonder zich met elkaar te bemoeien? Maar als mensen niet alleen kippen en varkens gaan houden, maar ook nog eens de kippenren bovenop de varkensstal zetten (zoals ze in China doen, waar iedere nieuwe griepgolf vandaan komt) dan is de kans dat dat trajectniet afgelegd wordt aanmerkelijk kleiner. Dit wordt als een modern inzicht beschouwd, maar in de wieg van de menselijke beschaving waren ze er duizenden jaren geleden al achter dat het niet slim is om èn kippen èn varkens te houden, en hebben ze dit zelfs in hun 'achterlijke' geloven vastgelegd, waarbij kippen het van varkens wonnen, o.a. omdat zelfs de armste familie zich nog wel een kip kan veroorloven, maar varkenshouden enig kapitaal behoeft.
Daarbij is door rasverbeteringen van vnl. planten het dieet van de mens zo 'rijk' geworden, dat er allerlei darmklachten door ontstaan, inclusief diverse vormen van kanker. Evenzeer heeft het gebit vooral te lijden onder het moderne voedings- en snoeppatroon, en niet zozeer onder het dieet waar het oorspronkelijk voor 'bedoeld' was.
Wou je het ook nog over roken, milieuvervuiling en foute bouwmaterialen hebben?
Wat het lijden betreft dat overblijft: lijden loutert, en dat mogen ze op die ouders ook wel even toepassen.
@ DeKaas: Voor het merendeel van alle menselijke kwalen bestaat geen medicijn. Gelukkig lijden we met z`n allen vaak aan dezelfde kwalen. Die krijgen dan ook hogere prioriteit in de onderzoeksbudgetten. Vooral omdat medicijnen ontwikkeld worden door instellingen met een winstoogmerk. Die vinden liever de zoveelste hoestdrank uit dan dat ze onderzoek gaan doen naar een ziekte waar maar een handjevol mensen per generatie aan lijden.
@ Tante Jopie (en Ledi ook een beetje
): Niet in God geloven is niet geloven en geen geloof op zich. Atheïsme, d.i. de stellige overtuiging dat God
niet bestaat, is een geloof, aangezien het niet bestaan van goden net zomin bewezen kan worden als het wel bestaan ervan. Zoals men wel zegt: afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid.