Mannen die letterlijk achter hun buik aanlopen, worden er door de buitenwereld doorgaans van verdacht (te) goede klanten te zijn bij het café op de hoek. Ten onrechte, zo heeft de Sunday Times ontdekt. In werkelijkheid zijn koekjes en andere zoetigheden vaak de oorzaak. Dat blijkt namelijk uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de medische faculteit van de Amerikaanse universiteit van Noord-Carolina.
De vorsers ontdekten dat de lichaamsvorm van een mens drastisch kan veranderen door het nuttigen van koekjes en kant-en-klaar-maaltijden en dat die verandering kan leiden tot de roemruchte bierbuik. In koekjes en cakes zitten namelijk zogenaamde 'hydrogeneerde vetten', die worden gemaakt door natuurlijke vetten (soja- of palmolie) te verwarmen tot een temperatuur van 250 graden en er dan waterstof door te laten koken. Dat procédé maakt van de olie een wasachtige massa die aan voedsel wordt toegevoegd, onder meer om de houdbaarheid te vergroten. Daarnaast maken die vetten de etenswaren smakelijker.
Precies daarin zit het probleem, want doordat eten met de hydrogeneerde vetten zo goed smaakt, nuttigen we er meer van. En dat, zo zeggen de Amerikaanse onderzoekers, zorgt voor het beruchte buikje. Deze 'kunstmatige' vetten hebben namelijk de neiging om vooral rond het middel voor een veel grotere ophoping zorgen van lichaamsvet te zorgen dan natuurlijke vetten.
En dat is een slechte zaak, omdat juist in dit deel van het lichaam zelfs een kleine toename van de vetlaag kan leiden tot gezondheidsproblemen als hartzietes, diabetes en vernauwing van de vloedvaten. 'Want', aldus een Britse voedingsexpert, 'als je een dikke buik hebt, zet dat meer druk op het hart, met alle gevaren vandien'.