Duizenden IndiŽrs uit West-Bengalen zijn in de ban van een tovenaar met goddelijke krachten. De man beklimt een boom in een paar seconden, slokt trossen bananen op en beschikt naar verluidt zelfs over een staart van 33 centimeter. Volgens gelovigen is hij de reÔncarnatie van de Hindische apengod Hanuman, die door miljoenen mensen vereerd wordt omwille van zijn fysieke kracht, doorzettingsvermogen en toewijding.
Een plaatselijke medicijnman tempert echter het enthousiasme. "Hij klimt in bomen, gedraagt zich als een aap en is vegetarisch, maar een god is hij niet." En die staart dan? "Niets meer dan een aangeboren afwijking", klinkt het vastberaden. Toch staan aanbidders elke dag uren in de rij om een glimp van de mysterieuze zondaar op te vangen en als het even kan zijn staart aan te raken. Aan dat aanhangsel, dat bestaat uit veel donker haar en een beetje vlees, worden helende krachten toegewezen.
Tijd nu om de tovenaar, Chandre Oram genaamd, even zelf aan het woord te laten. "Mensen hebben veel vertrouwen in mij", aldus Oram. "Mijn staart heeft verschillende zieken er al terug bovenop geholpen. Voor zij die geloven in mij, kan ik heel veel goeds doen."
De staart brengt echter ook minder leuke effecten met zich mee. "Ik heb al bijna twintig vrouwen ten huwelijk gevraagd. Ze zien dat wel zitten, tot ik me omdraai en mijn staart laat zien. Dan moeten ze plots niets meer van me weten." Komt er dan ooit wel een trouwpartij van? "Met de eerste vrouw die me aanvaardt zoals ik ben, stap ik in het huwelijksbootje. Anders blijf ik vrijgezel, net als de echte Hanuman."
Dokters hebben al voorgesteld zijn staart chirurgisch te verwijderen, maar daar wil Oram niets van weten. "Hij kan niet overleven zonder staart. Het is een deel geworden van zijn bestaan", aldus zijn zus Rekha.