Volgens de uitkomst van een onderzoek heeft een kwart van alle Amerikanen geen enkele vriend. En daarmee begint het "land van de vrijheid" steeds meer te lijken op het land van de eenzaamheid. Aldus de conclusie van een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift American Sociological Review die ook signaleert dat het aantal Amerikanen zonder vriend is verdubbeld in de voorbije twintig jaar. Dat steeds minder Amerikanen vriendjes met elkaar willen worden is natuurlijk slecht voor je zelfbeeld. Een vlucht uit de realiteit ligt dan voor de hand. Het National Center on Addiction and Substance Abuse publiceert een rapport waarin staat dat 15 miljoen Amerikanen regelmatig high zijn geworden van geneesmiddelen, pijnstillers en psychiatrische middelen, zoals Xanax, Ritalin en Adderrall. Deze middelen worden in totaal vaker misbruikt dan coca´ne, hero´ne en methamfetamine samen. Volgens het rapport misbruiken ongeveer 2,3 miljoen tieners deze middelen. Niet iedere Amerikaan beschikt over een rijkelijk gevulde medicijnkast. Geeft niets, de drankwinkels zijn daar 7 x 24 open.
Volgens een artikel verschenen in het gezaghebbende Journal American Medical Association (Jama), wordt er zwaar gedronken in de meeste geledingen van de samenleving in de V.S. Misbruik van alcohol doodt jaarlijks bij benadering 100.000 Amerikanen. Tijdens de voorbije tien jaar is drankmisbruik toegenomen.
Natuurlijk is het zeker niet zo dat alle Amerikanen zich dan maar uit ellende op de drank en drugs storten. Sommigen vreten ook gewoon hun onlust weg.