Een hersendode Palestijnse vrouw die zes maanden zwanger is, wordt in een Israëlisch ziekenhuis in leven gehouden tot dokters haar ongeboren baby op de wereld kunnen zetten, zo maakte een woordvoerster van het ziekenhuis vandaag bekend. Het is mogelijk dat de baby drie volledige maanden in de baarmoeder van zijn dode moeder doorbrengt, zei Leah Malul, woordvoerster van het Barzilia-ziekenhuis.

Het ziekenhuis ligt in de zuid-Israëlische kuststad Ashkelon, zo'n 12 kilometer van de Gazastrook. Elke dag worden er zo'n 30 tot 35 Palestijnen uit de verarmde strook behandeld, zei ze.

De moeder, een dertiger, zat met haar man in een café in Gaza toen ze plots onwel werd. Ze kreeg een beroerte en werd overgebracht naar Israël toen bleek dat het ziekenhuis in Gaza waar ze aanvankelijk was opgenomen, haar niet kon behandelen.

De Israëlische dokters houden de vrouw in leven op vraag van haar echtgenoot, aldus de woordvoerster. Ze benadrukte dat de zwangerschap voltooien hoge risico's met zich meebrengt en dat de ongeboren baby ook schade kan hebben ondervonden van de beroerte, maar "het is te vroeg om dat te weten".
"Het lichaam van de vrouw functioneert normaal en de foetus krijgt een constante toevoer van bloed", zei professor Eyal Antabi, het hoofd van de afdeling gynaecologie. "Ons doel is de baby in de baarmoeder te houden tot de laatste maand van de zwangerschap. Zo lang dat het lichaam van de moeder normaal blijft functioneren, is er geen enkele reden om hem eruit te halen, want dat zou alleen maar tot toekomstige complicaties leiden", zei hij aan de Israëlische krant Yediot Ahronot. (dpa/eb)