Quote Scary:
Een dierenarts weet toch zeker wel waar die mee bezig is toch.
Nee, een 'gewone' dierenarts heeft slechts een basiskennis wat betreft vogels.
Vogels vallen niet voor niets onder de categorie ‘Vogels en Bijzondere Dieren’
(Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht).
Ik heb het vroeger diverse keren meegemaakt dat een 'gewone' dierenarts vogels van me molde door een verkeerde diagnose en ‘behandeling’.
Ik weet natuurlijk niet wat er zich heeft afgespeeld bij de dierenarts die in het artikel wordt genoemd…
Ik laat vogels alleen maar behandelen door een dierenarts-specialist vogelgeneeskunde.
Jammer dat er maar 5 van zulke specialisten in Nederland werkzaam zijn.
De 6e specialist is in opleiding.
Definitie vogelspecialist:
Een vogelspecialist is een dierenarts die zich na zijn 6-jarige dierenartsopleiding heeft gespecialiseerd in de vogelgeneeskunde. De vogelspecialist houdt zich vooral bezig met de diagnose en behandeling van vogels die voor het genoegen van de mens in huis en hof worden gehouden.
Het specialisme omvat alle vogels, behalve het commercieel gehouden pluimvee. De specialisatie bestaat uit een 4-jarige trainingsperiode onder supervisie van dierenarts-specialisten, waarna met goed gevolg een Europees examen moet worden afgelegd.
De opleiding en het examen moeten zijn erkend door de European College of Avian Medicine and Surgery (ECAMS), de European Board of Veterinary Specialisation (EBVS) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).
Een vogelspecialist is verplicht om bijscholingscursussen te volgen om zijn of haar specialistentitel te mogen blijven voeren. De term vogelspecialist (in Europa aangeduid als 'Diplomate European College of Avian Medicine and Surgery' of 'European Veterinary Specialist in Avian Medicine and Surgery' ) moet niet worden verward met de term 'vogeldierenarts'. De term 'vogeldierenarts' is een niet erkende titel die wordt gevoerd door dierenartsen die daarmee aangeven vogels te willen behandelen. De titel 'vogeldierenarts', die in zekere zin misleidend is omdat er geen kwaliteitsgarantie aan verbonden is, kan in tegenstelling tot de specialistentitel worden gevoerd door alle dierenartsen zonder dat zij hiervoor een specifieke aanvullende opleiding of nascholing hebben genoten. Alle studenten diergeneeskunde krijgen gedurende hun opleiding slechts een basale kennis over de vogelgeneeskunde, waarbij de studenten die kiezen voor het studiepad gezelschapsdieren wat aanvullende informatie krijgen. Het voert te ver om met deze basale kennis reeds een titel 'vogeldierenarts' te voeren; toch wordt dit wel gedaan.. Indien u een zekere mate van garantie wilt hebben dat de titel de kennis en kunde van de door u uitgekozen dierenarts dekt, is het daarom verstandig voor de diagnostiek en behandeling van zieke vogels met een hoge emotionele of economische waarde een dierenarts-specialist vogelgeneeskunde te consulteren.
RuudDeUitvinder kent me!