Uithoorn - Breekt het zweet bij u ook wel eens uit, wanneer je een irritante vlieg onschadelijk probeert te maken met een krant of vliegenmepper, maar hij je steeds te vlug af is? Dr. Michael Dickenson van het California Institute of Technology heeft de oplossing, zo meldt hij in het tijdschrift Current Biology. De kunst is om niet op, maar voor de vlieg te ‘mikken’. Vliegen hebben namelijk, zo hebben wetenschappers ontdekt met zeer snelle hoge resolutie technologie, een razend snelle geplande vluchtroute wanneer een dodelijke klap recht op hen afkomt. Mik je ervoor, dan anticipeer je op wat hij gaat doen als hij de klap ziet of voelt aankomen, aldus Dickenson.
Een vlieg kan namelijk in een tiende van een seconde zijn lichaamspositie aanpassen om de ‘dans’ letterlijk te ontspringen. Als de klap van achter komt, zal de vlieg zijn middelste poten een beetje naar voren zetten en met zijn lijf achterover leunen, om vanuit die ideale positie op de vlucht te kunnen slaan. Komt het gevaar van opzij, dan houdt de vlieg zijn poten stil en leunt hij naar de tegenovergestelde kant voor een 'laterale ontsnapping'. Vaak is een rechtstreekse klap te laat.
De onderzoekers zijn verbaasd hoe snel een vliegenbrein de informatie kan verwerken die nodig is voor de gewenste motorische reactie. Maar ook de ogen die de visuele informatie in nanoseconde weet over te brengen op de poten waardoor een snelle vlucht mogelijk is.
De onderzoekers willen nu nagaan hoe de hersenen van een vlieg al die beslissingen en berekeningen zo snel kunnen maken, om zo een beeld te krijgen van de neurofysiologie van het insect.