Wat te doen met tweedehands bijbels, die niemand meer lijkt te willen hebben? Die vraag hield de uitbaters van de tweedehandswinkel op het Schotse eiland Lewis lange tijd bezig.
Bij deze winkel, die door de verkoop van gebruikte spullen geld ophaalt voor het goede doel, komen veel meer tweedehands bijbels binnen dan er worden verkocht. De meeste bijbels zijn bovendien geschreven in het Keltische dialect Gaelic, dat in andere delen van de wereld niet wordt gesproken. Export is dus ook geen optie.

De plaatselijke voorganger, Kenneth Ferguson, kwam op het idee de vijfhonderd gebruikte bijbels die zich inmiddels in het magazijn van de winkel hadden verzameld, officieel te begraven. Ruim veertig eilandbewoners woonden de ceremonie bij, die plaatsvond op de plaatselijke begraafplaats in Ness. Op de plek waar de bijbels zijn begraven komt een herinneringsplaquette.

Gemeenteraadslid Donald Morrison is blij met deze 'oplossing' voor het bijbeloverschot. Dit waren zeer gewaardeerde en geliefde boeken. Veel mensen vonden dat we ze niet konden behandelen zoals andere dingen die we niet meer nodig hebben, zei hij tegen de BBC.

Voorzitter van het bestuur van de tweedehandswinkel Ianin Macsween stemt daarmee in. Weggooien was geen optie. Ik heb vrede met het idee deze bijbels nu hun laatste rustplaats vinden op dezelfde begraafplaats waar veel van de godvrezende mensen liggen die ze bij leven hebben gebruikt.