De Verenigde Staten zijn al 40 jaar een atoombom kwijt. Hij ligt ergens onder het ijs van Groenland.

De BBC heeft Amerikaanse documenten achterhaald die bevestigen dat er in 1968 een kernwapen is kwijtgeraakt. In dat jaar stortte een B-52-bommenwerper met vier atoombommen aan boord neer bij de Amerikaanse luchtmachtbasis Thule, in het uiterste noorden van Groenland.

Het ongeval was bekend. Onderzoekers borgen duizenden brokstukken van de plek van het ongeval, evenals mogelijk radioactief besmet ijs. Ook was bekend dat er naderhand nog een speurtocht was geweest, maar de VS heeft nooit bevestigd dat er een bom kwijt was. Ook de Deense autoriteiten hebben altijd ontkend; Groenland is Deens grondgebied.

Nu blijkt dat bij de reconstructie duidelijk werd dat er maar drie kernwapens waren teruggevonden. Het Amerikaanse leger slaagde er niet in om de vierde kernbom in de zee onder de Groenlandse ijskap te vinden of te bergen. Uiteindelijk werd besloten dat, als het eigen leger de bom al niet kon bergen, vijandige mogendheden dit ook niet konden. De BBC sprak ook met tal van betrokkenen, die deze lezing bevestigen.