Een Air Canada vliegtuig dat op weg was van Toronto naar London is voor neerstorting behoed door heldhaftig ingrijpen van een aanwezige stewardess. De vrouw nam de stuurknuppel over van de co-piloot die halverwege de vlucht ineens alleen nog maar onzin uitkraamde.

De co-piloot, die bekend stond als degelijk en ad rem, raakte door onbekende oorzaak in de war, raaskalde, volgde geen opdrachten meer op en bleek niet meer in staat het toestel te besturen. Op verzoek van de piloot werd hij uit de cockpit gezet.

Om een noodlanding te kunnen maken in Ierland, had de overgebleven piloot echter hulp nodig. Na enig rondvragen bleek dat een van de stewardessen aan boord over diverse vliegbrevetten beschikte.

Het nieuwe team zette samen het toestel veilig aan de grond. De piloot complimenteerde de stewardess later uitgebreid met haar vlieg-capaciteiten, aldus De Telegraaf.

De 146 passagiers en negen bemanningsleden bleven ongedeerd. De warrige co-piloot werd ter observatie naar een ziekenhuis gestuurd.

Het incident dat al in januari plaatsvond, is nu pas bekend gemaakt door de publicatie van een rapport. De co-piloot is nog steeds niet aan het werk. Over zijn welbevinden doet Air Canada om privacyredenen geen uitspraak.