In Groot-Brittannië is ophef ontstaan, nadat vier Eerste Kamerleden geld hadden aangenomen om een wetsvoorstel door te voeren.
De zaak kwam aan het licht toen journalisten van de Sunday Times zich voordeden als Chinese zakenlui die de wetgeving rond belastingen wilden veranderen. De politici zouden hebben ingestemd met 120.000 euro aan smeergeld.
Het zou gaan om Labour-politici Peter Truscott, Lewis Moonie (beide oud-minister), Thomas Taylor en Peter Snape.
Parlementslid Taylor verklapte tegen de journalisten dat sommige bedrijven hem wel 100.000 pond per jaar betalen om als ritselaar te fungeren. "Dat is goedkoop, als je bedenkt wat ik voor ze regel", citeert de krant.
De Britse Labourpartij wil dat er een parlementair onderzoek wordt ingesteld naar het schandaal. "Deze beschuldigingen hebben de Eerste Kamer in diskrediet gebracht ten overstaande van de hele wereld", zegt fractievoorzitter Janet Royall. "We gaan er alles aan doen wat nodig is om het vertrouwen in de Kamer te herstellen."
Er gaan geluiden op in de Kamer dat een parlementair onderzoek niet voldoende zou zijn. Zo vindt Kamerlid Goodhart dat de beschuldigde politici geschorst en wellicht uit hun ambt gezet moeten worden.
Inmiddels heeft Taylor gereageerd op de beschuldigingen. "Als ik iets fout heb gedaan, bied ik mijn nederige excuses aan. Daarom wil ik graag bewijs leveren voor het onderzoek, maar ik ben ervan overtuigd dat ik niets verkeerd heb gedaan."
Over het algemeen zitten vooral oud-leden van de Anglicaanse Kerk, juristen en mensen die worden voorgedragen door politieke partijen in het Britse Hogerhuis. Ook is van oudsher de Britse adel vertegenwoordigd. De Eerste Kamerleden krijgen alleen een symbolisch bedrag voor hun werk in het parlement.