Een schreeuwerig ruimtepak uit Japan heeft op het internationaal ruimtestation (ISS) voor onrust gezorgd. Het uniform van de Japanse ruimtetoerist Daisuke Enomoto kan bij de bemanning op de duur geprikkeldheid en vermoeidheid uitlokken. Dat berichtte de Moskouse krant Moskowski Komsomolez onder aanhaling van Russische ruimtevaartdeskundigen. Het oranje pak met rood, geel en wit oplegwerk werd reeds met een dienstvlucht naar het ISS gebracht.

Over het algemeen is de door de Japanse ontwerpers geprefereerde basiskleur oranje niet ongewoon in de astronautenkledij. Ook de Amerikanen vliegen in het oranje door de ruimte. In het station houden de Amerikaanse astronauten echter meer van een nonchalante outfit, met blauwe shorts en onopvallend shirt.

De Russen dragen meestal grijze pakken in het heelal. De kleurrijke astronautenkledij van Enomoto daarentegen lijkt meer op het pak van een motorrenner. De Russische ruimtevaartdienst, die de Japanse zakenman voor naar schatting 20 miljoen dollar (16 miljoen euro) in het heelal brengt, knijpt een oogje toe, ook omdat het bezoek aan het ISS in dit geval tot een week beperkt is.