Fossiele overblijfselen, gevonden in Colombia, lijken te horen bij een slang die 13 meter lang was en meer dan 1250 kilogram woog. Oftewel: langer dan een bus, zwaarder dan een personenauto. Bovendien was het dier zo dik, dat het tot je heupen zou komen als het langs je kroop.

Ter vergelijking: de zwaarste slang van nu, de groene anaconda, weegt maximaal zo'n 250 kilogram, oftewel minder dan een kwart van bovengenoemde joekel. De langste slang die momenteel over de aarde kruipt, de netpython, kan 10 meter lang worden.

De reuzenslang is de titanoboa gedoopt. Hij moet een voorvader van de boa constrictor geweest zijn, die ongeveer 60 miljoen jaar geleden leefde in het regenwoud van Noordoost-Colombia. Canadese onderzoekers bepaalden de afmetingen van de titanoboa door de verhouding tussen de grootte van de wervels en de lengte van huidige slangen toe te passen op de gevonden fossielen.

Wat deze slang precies voor prooien had, is nog niet bekend, zeggen de onderzoekers. Maar het lijkt erop dat hij onder andere krokodillen, alligators en reuzenschildpadden at.