Steeds meer Amerikanen zijn te dik voor het nemen van rontgenfoto s. Ze passen door hun zwaarlijvigheid niet in het rontgenapparaat en hebben zoveel vet dat de röntgenstraling er niet doorheen komt. Hetzelfde geldt voor het maken van echo’s en MRI-scans. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Radiology.
Radiologen van het Massachussetts General Hospital in Boston zagen de afgelopen jaren steeds meer patiënten met overgewicht van wie geen röntgenfoto’s gemaakt konden worden. Ze besloten onderzoeksrapporten van 1989 tot 2003 te analyseren en kwamen tot een verontrustende conclusie. Elk jaar nam het aantal incorrecte scans vanwege zwaarlijvigheid toe. In vijftien jaar tijd bleek het aantal mislukte scans verdubbeld.
Fabrikanten van ziekenhuisapparaten bouwen al MRI- en CAT-scanners met extra grote gaten voor patiënten met overgewicht. Maar overgewicht verhindert ook het gebruik van geluidstrillingen (voor echo’s) en radiogolven (voor MRI’s). Radiogolven hebben grote moeite om door te dringen tot de organen als de patiënt te dik is. De problemen beginnen bij patiënten die 108 kilo of meer wegen. De leider van het onderzoeksteam, radioloog Raul Uppot, zei tegen persbureau Reuters: „Ik weet niet of je wel eens een televisiebeeldscherm hebt gezien met alleen maar sneeuw? Zo ziet het eruit. ”De onderzoekers waarschuwen dat belangrijke diagnoses kunnen worden gemist als een scan niet mogelijk is. 64 procent van de Amerikanen is te dik. Dr. Uppot schrijft in Radiology: „Op de korte termijn moet de medische wereld deze patiënten tegemoetkomen door in nieuwe technologie te investeren. Maar op de lange termijn moeten Amerikanen meer bewegen en gezonder eten.”