Met hun gezamenlijke overgewicht zouden Nederlanders boven de 20 jaar 135 zwembaden kunnen vullen. Samen zijn zij zeventig miljoen kilo te zwaar. Dat heeft het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) berekend in het kader van de campagne 30 minuten bewegen.

Door vijf dagen per week 28 minuten stevig te lopen of te joggen kan al het vet er volgens het instituut na een jaar vanaf zijn. Het lopen moet dan wel gebeuren bovenop de beweging die mensen normaal gesproken al krijgen.

Jaarlijks wordt volgens het NISB vijf procent van de sterfte in Nederland veroorzaakt door overgewicht. Een te zware bevolking kost de samenleving per jaar 1,2 miljard euro, blijkt uit cijfers van het Rijksintstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het NISB heeft berekend hoeveel Nederlanders een te hoge body mass index hebben en hoe zich dat vertaalt naar het aantal kilo's overgewicht. Mannen hebben meer overgewicht dan vrouwen: 37 miljoen tegenover 33 miljoen kilo. Bij de berekening is geen rekening gehouden met mensen die fysiek niet in staat zijn extra te bewegen en ook niet met de invloed van voeding op gewicht.

Van 1 maart tot 24 april loopt de actie 30minutenbewegen, waarbij mensen op drieduizend locaties in Nederland kunnen kennismaken met nieuwe sport- en beweegactiviteiten. De actie is een samenwerking tussen sportbonden, provinciale sportraden, GGD's, welzijnsorganisaties en servicepunten.