Skewtur, voor alle duidelijkheid:
- als de vraag naar schapenvlees daalt, zullen er minder schapen gefokt worden; het aantal schapen daalt dus;
- als de vraag naar kangoeroes stijgt, zullen er meer gefokt worden;
- jouw Jetta's hebben er niets mee te maken: bedrijven zullen inderdaad niet teveel kangoeroes kweken, maar net genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen;
- doordat de vraag naar kangoeroes stijgt, stijgt ook het aantal kangoeroes dat gekweekt wordt.
Stel dat een boerderij momenteel 5000 schapen fokt en er worden er 4800 opgekocht door een vleesverwerkend bedrijf. Opeens koopt de slachterij maar 400 schapen meer; de boer zorgt er dus voor dat er pakweg 450 schapen op de boerderij zijn. Tevens vraagt het slachthuis of de boer voortaan 4500 kangoeroes kan leveren. De boer zal dus 4750 kangoeroes fokken.
In een land waar alleen maar koeienvlees gegeten wordt en geen varkens-, lams-, schapen- of kangoeroevlees gegeten wordt, zullen er ook méér koeien gefokt worden dan die andere dieren.
Je moet het niet zo ver zoeken, het antwoord is compleet logisch
-------------------------
Nog een paar antwoordjes:
@ Skewtur (again): geld geven aan iedere kneus? Beste man, de mensen die jij kneusjes noemt, sloven zich al heel hun leven uit voor dingen die jouw (en mijn) petje ver te boven gaan; ik vind het dan ook vrij grof dat iemand die als beroep "luieren" opgeeft op z'n profiel zo neerkijkt op professionelen.
------------------------
@ Nostalgie: dus iemand die intensief werkt aan een project, moet niet betaald worden? Trek eerst 'ns een beetje af van het salaris van topmanagers voor je erover klaagt dat academici betaald krijgen voor hun job, die mensen hun loon is véél lager dan wat ze zouden verdienen in "de privé", zoals we hier zeggen
Of misschien vind je dit onderzoek niet nuttig genoeg? Australië voelt nu al een klimaatverandering (temperatuursstijgingen en een daling van de neerslag). De resultaten lijken miniem (0.9°C warmer sinds 1950), maar veel boeren lijden er nu al onder: de grond wordt immers steeds droger. Voor veeboeren is het grootste gevolg dat gras schaarser wordt, hierdoor schapen hebben minder te grazen en moeten gevoed worden met veevoeder, dat in steeds grotere hoeveelheden aangekocht moet worden en veeboeren moeten dus ook steeds meer betalen. Graantelers hebben steeds meer irrigatie nodig om hun velden in stand te kunnen houden, wat ook weer het nodige kost.
Talrijke Australische landbouwers kunnen de stijgende kosten nu al niet meer aan als het nog veel langer droogblijft en boeren geven er dan ook steeds vaker de brui aan. In een land dat economisch vooral afhangt van land- en mijnbouw, kan zoiets op termijn hard aankomen. Het is dus zeker geen overbodige luxe om de landbouw vooruit te helpen.
In die context komt het onderzoek van dr. Adam Munn (heb hem effe opgezocht) zeker en vast van pas. Het kweken van kangoeroes heeft immers drie belangrijke voordelen:
- het kost de boeren veel minder aan water en voedsel dan de schapenteelt; op die manier kan eenzelfde hoeveelheid kangoeroes als schapen worden gekweekt aan een lagere prijs, wat - zoals ik hiervoor al heb gezegd - voor de boeren zéér welkom is;
- het vermindert de uitstoot van methaan, dat als broeikasgas 25 keer sterker is dan koolstofdioxide; in een land dat nu reeds lijdt onder een klimaatwijziging is zoiets best nuttig;
- het vermindert water- en voedselverbruik, en ik denk dat elke Nederlander zal beamen dat zuinigheid geen kwaad kan (
) - Belgen zijn het daar overigens mee eens
.
Dit onderzoek kan dus behoorlijk nuttig zijn - of het nuttig aangewend wordt, is een politieke kwestie.
Ik weet het, 't is een knoert van een reactie, maar dat heb je soms nodig als je dingen wil nuanceren