Stan Kroonenburg (44) uit Philippine is onlangs op de fiets gestapt om maar liefst 3.000 kilometer af te leggen naar zijn zwager Obad Yazbeck die in het Griekse Patra vastzit in de gevangenis.

Kroonenburg legt de fietstocht af onder de noemer "Fietsen voor familiebanden". Obad werd op de terugweg van een onverwacht bezoek aan zijn plotseling ernstig zieke moeder gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. Sinsdien, nu ongeveer twee jaar geleden, zit hij vast. Onterecht, aldus zijn familie, die middels de actie aandacht voor de zaak wil vragen. Ook zoekt hij financiële steun voor de vrouw van Obad, Esther Spuesens.

Via Duitsland en Oostenrijk voert de tocht naar Brindisi in de hak van Italië. Daar stapt Stan op de boot naar Corfu waar hij de bekende berg Pantokrator gaat beklimmen. Vervolgens neemt hij de boot naar Igoumenitsa en van daaruit is het nog zo’n 300 km naar Patra. Eenmaal daar aangekomen wordt Stan onthaald door zijn vrouw en schoonfamilie. Wellicht krijgt zijn zwager Obad toestemming om hem buiten de poorten op te wachten.

Zaterdagavond werd Stan overigens tijdens een speciale afscheidsbijeenkomst nog bemoedigend toegesproken door de Terneuzense burgemeester Jan Lonink. De tocht is vanochtend in alle vroegte gestart.