Het ziet er somber uit voor de ruim negenhonderd bewoners van de vrijstaat Christiania in Kopenhagen. Een rechtbank heeft dinsdag hun verweer tegen gemeentelijke plannen voor nieuwbouw op de marinebasis verworpen, die ruim dertig jaar geleden was gekraakt. Volgens de rechtbank kunnen de bewoners geen aanspraak maken op de grond en de gebouwen.
Het was niet onmiddellijk duidelijk of beroep wordt aangetekend. Maar Christianiawoordvoerder Thomas Ertman zei te geloven dat de procesvoering wordt voortgezet tot aan het Deense hooggerechtshof.
De bewoners spanden in 2006 een proces tegen de overheid aan toen plannen werden ontvouwd voor de sloop van de oude pakhuizen ten behoeve van nieuwbouw. De partijen staan daarnaast al jarenlang tegenover elkaar over de min of meer openlijke softdrugshandel in Christiania. Die strijd escaleerde toen de politie in 2004 drastische maatregelen ter beperking van het drugsgebruik wilde nemen.
De kolonie dateert van 1971, toen hippies hun intrek namen in de vervallen, 18de-eeuwse marinebasis. Inmiddels is de kolonie tot een populaire toeristische attractie en een toonbeeld van de subcultuur uitgegroeid, die jaarlijks een miljoen bezoekers trekt. De bewoners stellen dat zij een soort gebruiksrecht op de gebouwen hebben verworven, maar erkennen dat zij geen eigendomsrechten hebben.
In 2008 kwam het tot harde confrontaties tussen de politie en betogers die tegen de uitzetting van krakers demonstreerden. Er werden barricades opgeworpen en de politieagenten werden bekogeld met stenen en brandbommen.