Dominee en dichter Hans Bouma sprak gistermiddag een requiem uit tijdens een herdenkingssceremonie voor zesduizend wilde zwijnen die het afgelopen jachtseizoen op de Veluwe zijn gedood. De herdenking van de "slachting van ongekende omvang" werd georganiseerd door de Partij voor de Dieren (PvdD).

Voor de herdenking waren zesduizend kruisen geplaatst rond een replica van het beeld van het witte zwijn Sneeuwvlokje, dat vier jaar geleden werd doodgeschoten. Om confrontaties met jagers te voorkomen had de partij de locatie van tevoren niet vrijgegeven. Het beeld zou eerder zijn vernield en gestolen.

In het noordelijke deel van de Veluwe werden afgelopen week wilde zwijnen geteld. Volgens de dierenpartij blijkt hieruit hoe desastreus de zwijnenpopulatie zich ontwikkelt. Tot 95 procent van de populatie zou de kogel hebben gekregen. In gebieden waar intensief is gejaagd zouden zeugen veel meer biggen krijgen dan normaal, om het afschot te compenseren.

De Partij voor de Dieren heeft bij minister van LNV Gerda Verburg (CDA) tevergeefs gepleit voor een jachtvrij gebied, bij voorkeur het Kroondomein, het omrasterde terrein rondom Paleis 't Loo.

Gisterochtend is het tijdelijke monument door kinderen en volwassen ingericht. Toen het klaar was sprak Bouma het requiem uit rond 14.00 uur. De herdenking werd bijgewoond door onder anderen partijleider Marianne Thieme, lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Natasja Oerlemans en Niko Koffeman, voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de PvdD.