Nederlandse toeristen zijn luidruchtig, lopen te bloot rond en verzinnen roofovervallen om geld terug te krijgen van de verzekering. Dit is het beeld dat Nederlandse expats en emigranten hebben van hun landgenoten die op vakantie zijn, blijkt uit een enquête van de Wereldomroep. Meer dan de helft van de ruim elfhonderd respondenten schaamt zich wel eens voor andere Nederlanders.

Vooral het uiterlijk van Nederlandse vakantiegangers zorgt voor gêne bij Nederlanders die langer in het buitenland verblijven. Een rugzakje met een afritsbroek, sokken in sandalen en winkelen met ontbloot bovenlijf zijn enkele van de modeflaters die Nederlanders die in het buitenland wonen het schaamrood op de kaken bezorgen. Ook schreeuwende kinderen, voordringen bij de kassa en het stelen van bestek en lakengoed uit hotels zijn vaak genoemde ergernissen.

Enkele schrijnende voorbeelden die werden genoemd zijn "oorverdovend luid een potje met vet zingen", "wildplassen tegen een moskee" en "naakt op tafel dansen". Een hoop gênante momenten gebeuren als de toeristen gedronken hebben, merken de respondenten op.

Van alle nationaliteiten worden alleen de Russen als onbeleefder dan Nederlanders aangemerkt. Nederlandse toeristen worden op de voet gevolgd door Engelsen. Ook Duitsers, Amerikanen en Chinezen worden door respondenten als onbeleefd ervaren.

Toch heerst er niet alleen afschuw over Nederlanders onder expats en emigranten. Bijna zeventig procent van hen vindt het leuk om Nederlanders tegen te komen in het land waar ze wonen. Meer dan de helft van hen geeft aan dat Nederlandse toeristen geliefd zijn in hun land. Nederlanders zouden erg geïnteresseerd zijn in het land dat ze bezoeken, doen meer dan anderen hun best om de taal van het gastland te leren en zijn "prettig ongecompliceerd". De afritsbroeken en de sokken in de sandalen lijkt de lokale bevolking daarbij dan maar voor lief te nemen.