Wie overweegt een huis te kopen in nieuwbouwproject De Boomgaard in Zevenbergschen Hoek, kan van tevoren alvast een weekendje gratis 'proefwonen'. "De huizenmarkt is slap en op deze manier proberen we mensen over de streep te trekken," zegt Rob Keijzer van projectontwikkelaar Van der Weegen uit Tilburg.

Projectontwikkelaars maken moeilijke tijden door en verzinnen constant nieuwe trucs om hun huizen te slijten: opkoopregelingen van oude huizen, kortingen of acties waarbij je een huis eerst een jaar mag huren voor het eventueel te kopen. 'Proefwonen' is volgens Keijzer uniek.

In het project De Boomgaard staan tien vrijstaande woningen van rond de vijf ton. "We hebben er drie verkocht, voor twee zijn er serieuze gegadigden." Blijven er nog vijf over.

Een van die woningen was al gemeubileerd voor bezichtigingen, maar is nu zo ingericht dat potentiële kopers er een weekend kunnen wonen.

"De mensen die nu al in De Boomgaard wonen, zeggen dat je verkocht bent als je een paar nachten in zo'n huis geslapen hebt: dit leek ons een manier om twijfelaars te overtuigen."

Van der Weegen accepteert alleen mensen van wie vermoed wordt dat ze serieuze gegadigden zijn. Die kunnen zich aanmelden via testwonen.nl. Wie geaccepteerd is, krijgt zelfs een ontbijtje geserveerd van de projectontwikkelaar. Er hebben zich overigens nog geen mensen aangemeld.

Vastgoedbeheerder Interveste lanceerde dinsdag nog een ander plan: wie van plan is een nieuwbouwwoning te kopen, maar door de recessie niet durft, kan de woning eerst een jaar huren.

"Zo kunnen belangstellenden het best ervaren of kopen iets voor hen is en of zij het desbetreffende huis geschikt vinden," zegt Wendy Bijl van Interveste.