Een toenemend aantal niet-moslims in Groot-Brittannië wendt zich tot de omstreden shariarechtbanken. Ook zal het aantal rechtbanken dat zich baseert op de islamitische wetgeving nog voor het einde van dit jaar verdriedubbelen.

Er zijn ongeveer 85 shariarechtbanken in Groot-Brittanië. Er zijn ongeveer 85 shariarechtbanken in Groot-Brittanië.

Het Muslim Arbitration Tribunal (MAT) zegt dat bij vijf procent van de zaken die voorkomen in shariarechtbanken niet-moslims betrokken zijn. In 2009 zijn dat er al meer dan twintig, meldt het tribunaal.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat deze mensen de islamitische rechtbanken als informeler en minder hinderlijk beschouwen dan reguliere rechtbanken.

Uitspraken van shariarechtbanken zijn bindend voor de Engelse wet, op voorwaarde dat beide partijen voorafgaand aan de rechtszitting daarmee hebben ingestemd.

Tegenstanders van de omstreden rechtbanken reageren ernstig bezorgd op het nieuws. Denis MacEoin, verbonden aan denktank Civitas vraagt zich af "wat voor mogelijke voordelen dit kan hebben". "De uitspraken van deze rechtbanken zullen altijd in strijd zijn met de Engelse wet, bijvoorbeeld als het om vrouwenrechten gaat. Dit roept heel veel vragen op."

Freed Chedie, zegsman voor het MAT, verdedigt het systeem. "Wij kennen ook gewicht toe aan gedane mondelinge afspraken, daar waar reguliere Britse rechtbanken dit niet doen."

Ook meldt de Britse krant dat het MAT voornemens is het aantal shariarechtbanken nog voor het einde van dit jaar te verdriedubbelen, door nieuwe rechtbanken te openen in tien Britse steden. Er zijn volgens Civitas op dit moment ongeveer 85 rechtbanken in Groot-Brittannië actief die zich baseren op de islamitische wetgeving.

In Nederland opereren volgens de AIVD geen shariarechtbanken.